Vrijwilliger en jeugdvrijwilliger van 2017! (08-01-2018)

Dit item is verlopen op 22-01-2018.

Jan Pieterse uit Zevenhoven is gekozen als vrijwilliger van het jaar 2017, tijdens de Nieuwjaarsontmoeting in Nieuwveen. Dit jaar is voor het eerst ook de jeugdvrijwilliger van het jaar gekozen, Amber Hoogeveen mocht deze eervolle titel in ontvangst nemen.

Jan is inmiddels met pensioen maar heeft altijd al vrijwilligerswerk gedaan, dit heeft hij in zijn opvoeding meegekregen. Jan kan erg slecht stil zitten, zo zegt hij zelf. Niet alleen organisaties kunnen op de steun van Jan rekenen, ook voor buurtgenoten staat hij altijd klaar. Zo helpt Jan ouderen met klusjes die ze zelf niet meer kunnen. Niet alleen deze fysieke hulp maar ook de interactie met mensen is erg belangrijk. De Diamant school helpt hij ook regelmatig met  klussen, dit varieert tussen één tot tien uur per week.

Bij de voetbal vereniging S.V. Zevenhoven draagt Jan ook zijn steentje bij. Zijn werkzaamheden bestaan uit het snoeien van het groen tot het onderhouden van de gebouwen, “Het geeft mij een hoop voldoening als mensen blij met je hulp zijn”. Verder bouwt Jan decors voor de toneel vereniging, maakt hij de fietsen van buurtgenoten, wandelt hij één per week met Richard (bewoner van Ipse), is hij verkeersregelaar bij de Zevenloop en ondersteunt hij de organisatie ‘de Ipse’.

Jan geeft aan dat hij veel leuke momenten heeft meegemaakt tijdens zijn vrijwilligerswerk. “Ik ben één keer Sinterklaas geweest in de Rooms Katholieke kerk. Een klein kindje liep aan mijn hand mee en vroeg aan mij of ik de echte Sinterklaas was”. Volgens Jan is vrijwilligerswerk geen vrijblijvend iets, “men rekent op je”. Het geeft hem veel voldoening en plezier om samen met andere mensen organisaties of mensen te ondersteunen.

Jeugdvrijwilliger van 2017!

Amber Hoogeveen is gekozen tot Jeugdvrijwilliger van het jaar. Amber is 17 jaar en woont in Ter Aar. Vanaf jongs af aan schaatst ze bij de vereniging STG in haar woonplaats en sinds twee jaar geeft ze ook iedere week les aan jonge kinderen. Om goed les te kunnen geven heeft ze haar diploma behaald bij de KNSB. Ze kijkt er naar uit om op haar achttiende meer verantwoordelijkheid te krijgen als begeleider.

Bij de organisatie Kinder Vakantie Spelen is Amber al vier jaar werkzaam als begeleider. Zelf keek Amber toen ze klein was ieder jaar uit naar de Kinder Vakantie Spelen. Dit gunt ze de nieuwe generatie ook en daarom ondersteunt ze de organisatie. Haar werkzaamheden zijn heel divers en bestaan onder andere uit het bouwen van hutten, kinderen begeleiden en het terrein weer opruimen na het evenement.

Sinds afgelopen jaar is Amber ook actief bij de Scouting als leider van de ‘jongens welpen’. Ook hier heeft Amber het heel erg naar haar zin en doet ze het werk met veel plezier. “Wat voor mij vrijwilligerswerk zo leuk maakt is dat je zoveel nieuwe mensen leert kennen waarmee je de activiteit samen tot een succes maakt. Verder vind ik het zo mooi dat het zo gewaardeerd wordt. Je maakt er andere mensen blij mee en dat is waar ik het uiteindelijk voor doe”. 

Foto: M. van der Ploeg

Top