VoorleesExpress zoekt vrijwilligers (29-09-2016)

Dit item is verlopen op 13-10-2016.

Ieder jaar verlaat 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een project waarbij we dit cijfer proberen terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, eenmaal per week thuis voor te lezen.

Dit stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen en verbindt mensen met verschillende achtergronden met elkaar. Voor de VoorleesExpress van Bibliotheek Rijn en Venen is met spoed op zoek naar nieuwe voorlezers en coördinatoren in Alphen a/d Rijn, Boskoop, Hazerswoude/Koudekerk, de gemeente Nieuwkoop, de gemeente Kaag en Braassem en in Zoeterwoude.

Voorlezers

Als vrijwillige voorlezer lees je 20 weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je  één uur op een vaste doordeweekse dag en je zoekt er zelf de materialen voor uit. Door interactief voor te lezen -aangevuld met taalspelletjes- prikkel je de taalontwikkeling van de kinderen, versterk je hun gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal, vergroot je hun woordenschat en bovenal het plezier in (voor)lezen. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om ook actief bij te dragen aan de verrijking van de taalomgeving van het kind. Zo stimuleer je de ouders zelf ook voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek. Halverwege het traject bezoek je de bibliotheek ook samen.

Functie-eisen voorlezer: je hebt affiniteit met jonge kinderen, je bent enthousiast over (voor)lezen, boeken en taal en weet dit over te brengen op de gezinnen. Je bent minimaal één vast dagdeel per week beschikbaar om een uur bij een gezin voor te lezen. Daarnaast spreek je vloeiend Nederlands en sta je open voor mensen met verschillende sociaal-culturele achtergronden. Voorlezers moeten een recente Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.

Coördinatoren

Coördinatoren begeleiden gedurende een voorleesseizoen circa vijf gezinnen en de daarbij behorende voorlezers. Dankzij de coördinatoren ontvangen voorlezers een intensieve begeleiding en weet de projectleiding hoe het project verloopt. Voor dit team van voorlezers organiseer je gedurende het seizoen twee bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft. Ook ga je de eerste keer dat een voorlezer gaat voorlezen mee. Je stelt met de ouders doelen op en samen met de voorlezer kijk je hoe het voorlezen het beste vorm kan krijgen. Halverwege het project ga je nog een keer mee om te kijken hoe het gaat en de laatste keer ga je mee om het project af te sluiten. Ter voorbereiding krijg je een instructie. Coördinatoren moeten een recente Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.

Functie-eisen coördinator: je bent in staat om proactief leiding te geven aan een groep enthousiaste vrijwilligers, goed te plannen en je beschikt over een goede dosis organisatorische vaardigheden, je hebt een open houding en bent geïnteresseerd in mensen met verschillende sociaal-culturele achtergronden. Tenslotte ben je betrokken bij je gezinnen en voorlezers en goed bereikbaar voor vragen van hun kant.

Interesse?! Meld je aan!

Lijkt het je leuk je voorlees- en taalkwaliteiten in te zetten en ben je 20 weken beschikbaar? Mail je CV met motivatie naar rijnenvenen@voorleesexpress.nl of neem contact op met Esther Poelmans of Tineke Knoester via telefoon 0172-475771.

Top