Veteranendag (02-07-2018)

Dit item is verlopen op 23-07-2018.

Vrijdag 29 juni was de jaarlijkse Veteranendag van de gemeente Nieuwkoop. Met deze dag laat de gemeente haar waardering, respect en erkenning blijken voor de veteranen uit onze gemeente. De bijeenkomst werd goed bezocht door veteranen van alle leeftijden.

Na de ontvangst heette burgemeester Frans Buijserd de veteranen welkom in de raadszaal van het gemeentehuis. Zangeres Armida van Daalen de Jel-Klein zorgde samen met pianist Aart de Kort voor de muziek tijdens de bijeenkomst.

Harry Poeze van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde gaf de lezing “Terug in het vervuilde gareel”. Hij vertelde over de terugkeer van de Indiëgangers, begin jaren 50 van de vorige eeuw. Ondanks inspanningen van onder andere voorgangers van diverse kerkelijke stromingen verliep dit voor veel van deze strijders niet makkelijk, soms zelfs traumatisch. Thuisblijvers hadden vaak geen idee van wat de mannen hadden meegemaakt.

Na de lezing werd het officiële gedeelte afgesloten bij het monument voor de gevallenen. Hier werd de Last Post geblazen door Selina Koek van muziekvereniging Crescendo uit Nieuwveen. Aansluitend was er tijd om bij te praten en heerlijk te eten van een traditioneel Indisch buffet.

Top