Vergroot de Hoop Verklein de Kanker (18-06-2016)

Dit item is verlopen op 02-07-2016.

De taxushaag, een heg met naalden en rode besjes, staat in menig tuin in Nederland. In de jonge twijgen zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor chemotherapie.

Eén kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapiebehandeling. Snoei uw taxus tussen 15 juni en 31 augustus. In die periode is de concentratie baccatine namelijk het hoogst. Vang tijdens het snoeien de jonge, groene scheuten op met een doek of zeil. De scheuten zijn namelijk bruikbaar voor nieuwe medicijnen, het andere groenafval van de taxushaag niet. Lever de jonge, groene scheuten in op het afvalbrengstation. Ze worden vervolgens verwerkt als grondstof voor kankermedicatie. Bovendien krijgt de gemeente voor elke ingezamelde kuub taxussnoeisel vijftig euro. Dat geld gaat naar KWF Kankerbestrijding. Vorig jaar hebben we in Nederland 2600 chemokuren aan taxussnoeisel ingezameld. Dat aantal willen we dit jaar verdubbelen! Doet u mee?

Het afvalbrengstation aan de Industrieweg 31 in Nieuwkoop is geopend op:

  • Maandag t/m vrijdag, van 15.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag, van 9.00 tot 13.00 uur

Het afvalbrengstation aan de Harsweg 5 in Ter Aar is geopend op:

  • Woensdag en vrijdag, van 13.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag, van 9.00 tot 13.00 uur

De gemeente Nieuwkoop doet samen met zo’n 185 andere gemeenten mee aan de landelijke ‘Vergroot de Hoop Verklein de Kanker-actie’. Kijk voor meer informatie over de actie op www.vergrootdehoop.nl of www.facebook.com/vergrootdehoop.

Top