Veilig vuurwerk afsteken, voorkom letselschade (14-12-2016)

Dit item is verlopen op 01-01-2017.

Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 02.00 uur 's nachts. Ziet u iemand voor of na die tijd vuurwerk afsteken? Dan kunt u 0900-8844 bellen of als directe actie nodig is 112 en aan de politie doorgeven wat u ziet.

Probeer zonder gevaar voor uzelf een foto/film te maken van diegene die vuurwerk afsteekt en geef dit door aan de politie. Zo heeft de politie meer bewijs tegenover de verdachte(n). Liever anoniem een melding maken? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.                                                     

Niet geaccepteerd

Tijdens de jaarwisseling zijn veel mensen in actie om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Denk aan de wijkagent, medewerker van de gemeente, ambulanceverpleegkundige en de brandweer. Zij moeten hun werk goed kunnen uitvoeren. Daar horen agressie, bedreigingen, intimidatie en beledigingen niet bij. Bij geweld tegen deze mensen treedt de politie direct op.  Wie agressief is en/of geweld pleegt tegen mensen met een publieke taak, wordt snel en streng gestraft. Politie en het Openbaar Ministerie (OM) geven hoge prioriteit aan opsporing en vervolging van verdachten.

Tips

Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of hier buiten naar kijken? Bescherm dan uw ogen met een vuurwerkbril. Als u vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u minder kans op ongelukken. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd iemand moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk. Tips over het veilig afsteken vuurwerk vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk. Hier leest u ook hoe u legaal vuurwerk kunt herkennen.

Om de kans op letselschade te verminderen geldt vanaf 2015 een verbod op losse verkoop van babypijltjes en Romeinse kaarsen.

Gebruik een vuurkorf

Veel mensen vinden het gezellig om met Oud en Nieuw een vuurtje te stoken. Maar mag dit? En hoe houdt u het veilig voor uzelf en uw buurtgenoten? U mag alleen vuur stoken in een vuurkorf. Het stoken van open vuur veroorzaakt zeker op asfalt veel schade en is niet toegestaan. De vuurkorf mag geen brandgevaar vormen voor de omgeving.

Carbid

Het afsteken van Carbid op 31 december mag geen gevaar of geluidshinder voor de nabije omgeving opleveren. Blijf tenminste driehonderdvijftig meter  uit de nabije omgeving van bebouwing, mens en dier en kies een veilige richting. Het schieten van carbid gebeurt op eigen risico van de carbidschieter en omstanders.

Legaal of illegaal

Legaal vuurwerk kunt u herkennen aan de verpakking. Daarop staat:

  • een duidelijke Nederlandstalige handleiding;
  • geschikt voor particulier gebruik;
  • informatie over de fabrikant;
  • het artikeljaar en productiejaar;
  • een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.

Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen en kan daarom gevaarlijk zijn voor de afsteker, maar ook voor omstanders. Het is niet te koop in legale vuurwerkwinkels. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Het in het bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan is strafbaar, evenals het maken van een vuurwerkbom.

Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier wordt verhandeld? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Stichting Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 24.00 uur en in het weekeinde van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie en resultaten: www.meldmisdaadanoniem.nl.

Houd u een oogje in het zeil?

Ieder jaar wordt er veel vernield rond de jaarwisseling. Als de daders niet te achterhalen zijn worden die kosten betaald met belastinggeld . Om schade van vernielingen op de veroorzakers te verhalen, hebben wij uw hulp hard nodig. Ziet u een vernieling op straat gebeuren, bel dan direct 112, zodat de politie meteen kan reageren. Het melden van (vuurwerk)overlast heeft altijd zin!

Top