Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer (12-11-2015)

Dit item is verlopen op 25-11-2015.

Op vrijdag 13 november gingen leerlingen van basisscholen uit Nieuwveen en Zevenhoven aan de slag met het lesproject  ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer'. Bij VV Zevenhoven aan de Stationweg 23 in Zevenhoven klinkt om 8.45 uur het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject.

Ruim 100 leerlingen van groep 7 en 8 kregen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. De gemeente Nieuwkoop heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

VOMOL: 2 doelgroepen

De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer van leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het Wellant College in Houten. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden 2 groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking

De gemeente Nieuwkoop werkt samen met de andere gemeenten in de regio aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Holland Rijnland (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project.

Top