Veel activiteiten tijdens Open Monumentendagen (02-09-2015)

Dit item is verlopen op 14-09-2015.

Het weekend van 12 en 13 september zijn weer de landelijke Open Monumentendagen, met dit jaar als thema ‘Kunst en Ambacht’. De gemeente organiseert samen met de historische verenigingen leuke en vooral ook bijzondere activiteiten.

De mythe van de gouden pijp

Kunstenares Ans Vianen werkt dit weekend aan een heel speciaal kunstwerk: “de Mythe van de gouden pijp”. Bezoekers kunnen zelf meewerken aan het kunstwerk en worden zo een onderdeel van deze mythe! Na afloop zal het kunstwerk zelfs een archeologische wending krijgen… Meehelpen kan op zaterdag in het gemeentehuis (Teylersplein 1, Nieuwveen) en op zondag in de Orangerie naast de RK kerk in Noordeinde. Beide dagen kunt u terecht tussen 11.00 en 16.00 uur. Doet u mee?

Expositie monumenten en ambachten

Ook de moeite van het bekijken waard is de speciaal voor Open Monumentendagen ingerichte expositie in de raadzaal van het gemeente­huis (Teylersplein 1). Diverse inwoners hebben speciaal voor dit weekend een schilderij uit hun privé collectie beschikbaar gesteld voor de expositie. Een unieke gelegenheid dus om deze eenmalige expositie met bijzondere werken te bewonderen. Er zijn mooie werken bij van bekende kunstenaars als Wiessenbruch, Toon Koster en Jeane Jones.

Demonstratie

In de Orangerie in Noordeinde kunt u kunstenaar Kees Rietveld aan het werk zien, terwijl hij zijn bijzondere en bekende iconen maakt. En in de St. Nicolaaskerk in Nieuwveen is het restauratiewerk bewonderen van Cynthia Borst. Met engelengeduld heeft zij recent de kruiswegstaties gerestaureerd. Zondag is zij zelf aanwezig om daar het een en ander over te vertellen.

Polderambachten

Naast deze activiteiten zijn ook de verschillende musea in Nieuwveen, Ter Aar en Nieuwkoop open. In de musea zijn vooral de ambachten uit deze regio te bewonderen, zoals rietsnijden, turfsteken, smeden en natuurlijk het groente telen. In Nieuwkoop is ook de oude timmerkar van Henk de Boer te bewonderen.

We wensen u veel plezier in Nieuwkoop de komende Open Monumentendagen!  Het programma kunt u hieronder downloaden.

Te downloaden:

Top