Twee winnaars ontwerpwedstrijd waterbewust landmark (02-11-2017)

Dit item is verlopen op 17-11-2017.

Honderd leerlingen van het Ashram College in Nieuwkoop werkten afgelopen weken aan het ontwerpen van een waterbewust landmark; een opvallend bouwwerk of element in het landschap dat met waterbeheer te maken heeft. De jury was zo enthousiast over de creatieve ideeën dat ze maar liefst twee winnende ontwerpen selecteerde.

Deze ontwerpen zullen door de winnaars zelf gemaakt worden en komen bij de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop te staan. Vrijwilligers van de Metaalvakschool Nieuwkoop begeleiden de leerlingen bij het uitwerken van de ontwerpen en de uitvoering. Eind van het schooljaar moet het landmark af zijn. De jury koos voor het ontwerp van Job, Jop, Desmond en Cas omdat er voor de bezoekers iets te doen is en vanwege de duidelijke link met het werk van het Hoogheemraadschap: door water uit de Nieuwkoopse plassen op te pompen stijgt het waterpeil in Nieuwkoop.

Diede, Elise Senna en Britt ontwierpen vijf elementen, waarvan het gebroken wagenwiel in de prijzen viel. Een legende over het ontstaan van Nieuwkoop vertelt dat Nieuwkoop werd gesticht door een groep zigeuners, die vanwege een gebroken wagenwiel niet verder konden reizen en daarom gebleven zijn. In de ruimte tussen de spaken van het karrenwiel staan vragen. De antwoorden zijn in het ontwerp te vinden, maar verborgen achter het wiel.

Het Hoogheemraadschap wil met deze opdracht jongeren bewust maken van het belang van waterbeheer. Daarom reikte de jury een eervolle vermelding voor een element dat door meerdere groepjes was bedacht: een schaalmodel van Nieuwkoop dat laat zien wat er gebeurt als het waterschap alle gemalen uit zou schakelen en het waterpeil stijgt.

Top