Plaatsing eerste AED buitenkast (20-02-2018)

Dit item is verlopen op 06-03-2018.

15 februari nam wethouder Annette Pietersen bij basisschool Antonius in Noorden de eerste AED-buitenkast in gebruik. Ze kreeg daarbij hulp van twee leerlingen van de school, Chiara en Dave.

Met het plaatsen van bereikbare AED’s in buitenkasten zorgen we ervoor dat (burger)hulpverleners iemand met een hartstilstand zo snel mogelijk kunnen reanimeren. Omdat in zo’n situatie elke seconde telt, is het belangrijk dat hulpverleners zo snel mogelijk een AED ter beschikking hebben. Daarom plaatsten we de komende weken in alle kernen van de gemeente Nieuwkoop AED’s in buitenkasten. Deze AED’s zijn 24 uur per dag bereikbaar via toegangscodes voor geregistreerde en opgeleide hulpverleners. Bekijk het overzicht van alle buitenkasten.

Grote inzet vrijwilligers

De vrijwilligers van de werkgroep Hartveiligwonen hebben zich de afgelopen periode ingezet om alle AED’s in de gemeente te inventariseren en te kijken welke AED’s geschikt bleken voor het plaatsen in een buitenkast. Cor Heemskerk uit Papenveer is één van de vrijwilligers van deze werkgroep. Heemskerk vertelt: “In de meeste dorpskernen binnen de gemeente was al langer behoefte aan meer en bereikbare AED’s. Met elkaar hebben we ons ingezet voor een zo mooi mogelijke dekking van AED’s binnen de verschillende kernen.”

Burgerhulpverleners

Tegelijk met het oproepen van een ambulance, worden ook brandweer en burgerhulpverleners via 112 direct naar het slachtoffer gestuurd. In de tijd dat de ambulance onderweg is, kan een burgerhulpverlener de buitenkast openen en alvast starten met reanimeren. Cor Heemskerk is zelf ook burgerhulpverlener. “Dat doe ik om buurtbewoners te kunnen helpen. Als burgerhulpverlener is je eerste prioriteit natuurlijk het reanimeren zelf. Daarnaast probeer je rust te creëren rond het slachtoffer. Ik heb wel eens een reanimatie mee gemaakt. Gelukkig waren brandweer en ambulance er snel bij om de reanimatie over te nemen. Het is heftig om dit mee te maken, maar zonder reanimatie van burgerhulpverleners weet ik niet of de ambulance op tijd was geweest.”

Heemskerk vervolgt: “Iedereen kan burgerhulpverlener worden. Je kunt je aanmelden via de app AED Alert van Hartveilig wonen of via de website www.hartveiligwonen.nl. Mijn advies is wel om een EHBO-cursus te volgen of op zijn minst een AED cursus. Heb je een aanvullende ziektekostenverzekering, dan kun je de kosten van zo’n cursus zelfs declareren. De EHBO verenigingen binnen onze gemeente werken samen en organiseren regelmatig AED cursussen. Hoe meer burgerhulpverleners, hoe groter de kans dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft!”

De gemeente wil iedereen bedanken die een AED ter beschikking heeft gesteld of zich op andere wijze heeft ingezet voor de AED’s in buitenkasten.

Te downloaden:

Top