Nieuwkoop zoekt een nieuwe ijsmeester! (19-10-2016)

Dit item is verlopen op 11-11-2016.

Afgelopen zomer namen wij afscheid van ijsmeester Harm Manten.

Sinds 2009 hield hij nauwlettend de weersverwachting in de gaten, gaf waar nodig een vaarverbod uit en heeft drie keer de eer gehad om een positief advies te kunnen afgeven voor een toertocht op de Nieuwkoopse plassen. “Dat is fijn om te doen. De schaatsers zijn blij dat ze een tocht kunnen rijden. Dat geeft een goed gevoel!”

In 1968 ben ik in Nieuwkoop komen wonen, waar ik veel heb meegekregen van de ijspret. Kennis voor dit vak is van groot belang. Hiervoor heb ik onder andere de cursus natuurijsmeester 1 en 2 van de KNSB gevolgd.” aldus Harm.

Aan welke eigenschappen moet een ijsmeester voldoen? “Een ijsmeester dient een zeer standvastig persoon te zijn die zich niet van de wijs laat brengen. De burgemeester moet blind kunnen vertrouwen op de verlening van de toestemming voor het houden van een toertocht. Veiligheid staat voorop!”

Functieomschrijving ijsmeester

Een ijsmeester heeft verschillende verantwoordelijkheden, ook in de ijsvrije jaren. Taken van een ijsmeester zijn onder andere:
- bijhouden en nastreven van het draaiboek;
- de (lange termijn) weersverwachting in de gaten houden zodra vorst zijn intrede doet;
- het ijs controleren en meten vanaf het moment dat er sprake is van ijsvorming op het oppervlaktewater;
- administratie bijhouden van de toe- en afname van het ijs;
- eindverantwoordelijke voor de uit te brengen rapportages en adviezen;
- contact onderhouden en samenwerken met brandweer, politie, ambulance, gemeentewerken, KNSB, waterschappen en het polderbestuur;
- gevraagd en ongevraagd adviseren over veiligheidsaspecten.

Solliciteren of meer informatie

Lijkt het u leuk om de nieuwe ijsmeester van Nieuwkoop te worden? Stuur uw motivatiebrief met cv naar info@nieuwkoop.nl t.a.v. Bart Buijks. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Buijks of Wendel van Genderen door te bellen naar 14 0172.   

Top