Haagse Schooldag anno 2015 (10-08-2015)

Dit item is verlopen op 24-08-2015.

Zaterdag 5 september vindt er een uniek schilderevenement plaats, namelijk de schilderdag Haagse School. Zo'n dertig kunstenaars trekken er deze dag op uit om op de bijzondere ‘Haagse school’ plekken een hedendaags kunstwerk te maken.

De zogenaamde Haagse School plekken zijn locaties in Nieuwkoop en Noorden waar de vroegere schilders van de Haagse School kwamen schilderen. Zij werden getroffen door het bijzondere licht boven Nieuwkoop. Onze dorpen en natuurgebieden zijn dan ook terug te vinden op talloze schilderijen van beroemde schilders als Roelofs en Weissenbruch. Met het kunstwerk dat deze dag is gemaakt, kunnen de kunstenaars bovendien een prijs winnen.

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om een kunstwerk in een dag klaar te hebben. De kunstenaars krijgen daarom nog een week de tijd om het werk te optimaliseren. Vervolgens komen alle werken te hangen op een expositie  bij Hoeve Rijlaarsdam. Een vakjury beoordeelt alle werken en nomineert er drie,  inwoners en andere geïnteresseerden kiezen uit de geselecteerde werken de uiteindelijke winnaar.

De schilderdag en -wedstrijd is een initiatief van de kunstcommissie van www.noordenaren.nl in samenwerking met Hoeve Rijlaarsdam.

" "

Als u 5 september door Noorden fietst of wandelt kunt u de Slootkunst bewonderen en bovendien kunstenaars live aan het werk zien. 

Een van de kunstenaars die op 5 september ’en plein air’ zal gaan schilderen in Noorden is Ton van Steenbergen uit Boskoop. Medeorganisator en kunstenares Ingrid van Nierop Waltman vroeg hem waarom hij meedoet. ‘Ik ben gewend om van tijd tot tijd buiten te schilderen. Na afloop van de cursussen die ik jaarlijks geef, organiseer ik graag iets bijzonders. Dit jaar was ik geïnspireerd door de expositie van de Haagse School schilders in het Gemeentemuseum in Den Haag," vertelt Ton.

"Ik was al op zoek gegaan naar één van de bijzondere plekjes waar ook Weissenbruch schilderde toen hij in Noorden werkte. Met een behoorlijk grote groep bij elkaar werken om juist dat mooie plekje te gebruiken, dat bleek geen goede optie. Ik was inmiddels wel zo enthousiast dat ik er alleen wilde gaan zitten." Dat plan werd ineens realiteit door de uitnodiging van galeriehoudster Loeki Rijlaarsdam. Ton vervolgt: ‘Meestal werk ik in mijn atelier de schetsen en fotootjes uit die ik buiten maak. Deze snelle schetsen werk ik thuis uit in aquarel of in olieverf.  Op 5 september staat mijn ezel vlakbij het café ’De Noordense Plassen’ . Ik verheug me nu al op een mooie schilderdag in Noorden vlakbij het Kerklaantje."

Sponsors van het schilderevenement zijn: Kroes en Partners, Vink en Veenman, Rosa en Blue, Advano Heiwerken & Camperverhuur, Luc4me en Riboton, RUBO-Bodegraven, Den Bleker en de gemeente Nieuwkoop. Alle kunstwerken worden medio september geëxposeerd in Hoeve Rijlaarsdam. Hierover leest u binnenkort meer.

Top