Gasinstallaties en veiligheid (27-05-2017)

Dit item is verlopen op 10-06-2017.

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Op www.qbisnl.nl staan lijsten van erkende en gecertificeerde installaties.

Regelmatige controle

Laat uw gas- en elektra-installaties (zoals meterkast, cv-ketels en boilers) regelmatig controleren door een vakbekwame installateur. Sluit een contract voor onderhoud met uw installateur af om de gas- of elektriciteitsinstallatie jaarlijks schoon te maken en na te kijken. De installateur kijkt ook of het toestel voldoende luchttoevoer heeft.
 

Ventileer uw huis goed

Om koolmonoxidevergiftiging door gasinstallaties te voorkomen moet u goed ventileren. Te weinig zuurstof en slechte afvoer van verbrandingsgassen veroorzaken namelijk koolmonoxide. Om uw huis goed te ventileren zet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters open. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Ziek door slechte ventilatie

Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid of hoofdpijn. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.

Gaslek

Ruikt u gas buiten of in de woning? Er kan dan een gaslek zijn. Controleer eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Als u geen oorzaak kunt vinden bel dan het landelijk storingsnummer: 0800-9009 en:

• sluit de hoofdkraan;

• open deuren en ramen;

• vermijd vuur of vonkvorming;

• schakel geen elektrische verlichting of toestellen in of uit, want dan kunnen vonken ontstaan.

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Top