Extreem weer. Bent u voorbereid? (07-11-2016)

Dit item is verlopen op 07-12-2016.

Regenbuien, mist, zware stormen, hevige onweer, sneeuw, ijzel en extreme kou. Het dagelijkse leven kan er flink door worden verstoord. Ook kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Laat u zich hierdoor niet verrassen, maar bereidt u voor!

Wat is het risico?

Bij extreem weer kan het, door bijvoorbeeld hevige sneeuwval of ijzel, voorkomen dat u onverwachts uw huis niet uit kunt. Bent u onderweg dan kunt u in een file terecht komen. Of u strandt op een station omdat de treinen niet verder kunnen rijden. Het is goed om u hierop voor te bereiden.

Wat kunt u doen?

Als extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een voorwaarschuwing of weeralarm af via radio, tv en internet. Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien. Het kan plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Kijk voor meer informatie over het weer en weeralarm altijd op www.knmi.nl. Daarnaast kunt u het volgende doen:

  • Neem een weeralarm serieus: blijf bij een weeralarm, dat is uitgegeven voor uw omgeving, bij voorkeur thuis.
  • Moet u de deur uit? Kijk voor vertrek of er files staan en/of het openbaar vervoer rijdt. Neem voldoende eten en water mee. Denk ook aan dekens, warme kleding en een opgeladen mobiele telefoon.
  • Laat anderen weten waar u naar toe gaat en via welke route.
  • Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is om de hulpdiensten niet te overbelasten.
  • Hebben uw buren hulp nodig? Informeer of zij zich redden.

Wat doet de overheid?

De hulpdiensten: politie, brandweer en GHOR en gemeenten, werken samen in de voorbereiding op mogelijke incidenten. Zij beschrijven gezamenlijk de gevolgen van risico’s en de maatregelen die zij hierop kunnen nemen. Ook oefenen zij regelmatig met elkaar verschillende onderwerpen.

Wilt u meer weten?

Op de website van de Veiligheidsregio Hollands Midden leest u hoe u zich kunt voorbereiden.  http://www.vrhm.nl/wat-kunt-u-doen/hmveilig/extreem-weer/

Top