Een leven redden kan iedereen: u ook! (06-02-2017)

Dit item is verlopen op 20-02-2017.

Op donderdag 26 januari kregen de leden van de gemeenteraad een training in het reanimeren en gebruiken van een AED. Enkele raadsleden hebben zich daarna direct aangemeld als burgerhulpverlener.

Een hartstilstand kan iedereen op elk tijdstip en op elke plek overkomen. Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste 6 minuten van levensbelang zijn. Prettig om te weten dat hulp dan heel dichtbij is. Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar die kan vaak niet binnen de cruciale eerste 6 minuten arriveren. Met Hartveilig Wonen worden vrijwilligers uit de nabije omgeving opgeroepen om direct naar het slachtoffer te gaan en eerste hulp te verlenen totdat de ambulance arriveert. Deze vrijwilligers hebben hiervoor een reanimatietraining gevolgd en kunnen een AED bedienen. Een goed initiatief waarmee de kans op overleven voor een slachtoffer wordt vergroot. 

In onze gemeente is een aantal gebieden waar de aanrijtijd van de ambulance langer is dan gemiddeld. Juist voor deze gebieden is het belangrijk dat veel vrijwilligers zich aansluiten bij deze vorm van burgerhulpverlening. Iedereen die woont en/of werkt in onze gemeente kan zich opgeven als vrijwilliger en draagt daarmee bij aan de veiligheid en gezondheid van onze inwoners. Wilt u meer weten over deze vorm van burgerhulpverlening? Kijk kan op www.hartveiligwonen.nl of bel 088-6254200 en laat u informeren over deze bijzondere vorm van burenhulp.

AED’s

Naast het oproepen van burgerhulpverleners is het ook belangrijk dat er altijd een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de buurt beschikbaar is. Als de vrijwilligers gebruik kunnen maken van AED's is de overlevingskans nog groter. In onze gemeente zijn al veel AED’s, maar veel van deze apparaten zijn niet 7x24 uur bereikbaar en inzetbaar. De gemeenteraad heeft nu geld beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van buitenkasten. Deze kasten kunnen bij een alarmering op afstand voor de vrijwilliger geopend worden.

Binnenkort organiseert de gemeente samen met Hartveilig Wonen een bijeenkomst over deze vorm van burgerhulpverlening. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt.

Top