Duurzame verwarming voor zwembad Aarweide (18-02-2016)

Dit item is verlopen op 03-03-2016.

De waterzuivering in Nieuwveen voert gezuiverd rioolwater (effluent) af naar het Aarkanaal.

Op het moment dat het af te voeren water de waterzuivering verlaat, is dit nog relatief warm. Aangezien de leiding met warm water langs zwembad Aarweide loopt, hebben het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Nieuwkoop het idee opgevat om dit water als energiebron ten gunste van het zwembad in te zetten. Zo kan het zwemwater duurzaam en energie-efficiënt worden verwarmd en wordt het huidige gasverbruik van het zwembad een stuk lager.

De beheerders van zwembad Aarweide waren direct enthousiast en willen het idee graag gaan uitvoeren. Het bedrijf CMAG B.V. heeft het technisch onderzoek uitgevoerd. Het blijkt dat via een ingenieus systeem van leidingen (een klein beetje vergelijkbaar met een centrale verwarming in een woning) het gezuiverde afvalwater inderdaad kan worden ingezet als warmtebron voor het zwemwater. Een bijkomend voordeel is bovendien dat het gezuiverde rioolwater, kouder het kanaal instroomt.

Het initiatief past uitstekend binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Nieuwkoop. Het college stelt de gemeenteraad dan ook voor het zwembad een bedrag van € 110.880,- te lenen zodat het systeem aangelegd kan worden. Het is de bedoeling dat het zwembad deze lening in 10 jaar terugbetaalt. Dit is ook mogelijk, doordat het zwembad veel lagere stookkosten krijgt. Als het systeem goed werkt, wil de gemeente een vergelijkbaar systeem gaan toepassen voor het te realiseren bedrijventerrein Schoterhoek II. Tijdens de meningsvormende raad op 10 maart, geeft CMAG BV een toelichting over de werking en het nut van het systeem.

Top