College wil digitaal vaarvignet voor Nieuwkoopse Plassen (17-12-2015)

Dit item is verlopen op 31-12-2015.

Het Nieuwkoops Plassengebied is een aantrekkelijk gebied voor de waterrecreant.

Veel inwoners en toeristen maken met veel plezier gebruik van het water. Om met een elektro- of motorboot op de plassen te mogen varen, is een vaarvergunning nodig. De inkomsten van de vaarvergunning gebruiken we voor voorzieningen op en rond de plassen voor de recreant. Ook betalen we van de inkomsten het onderhoud van deze voorzieningen. Goede voorzieningen en faciliteiten in het gebied zijn belangrijk om de waterrecreatie te stimuleren.

Het college wil de vaarvergunning digitaal gaan aanbieden. De digitale vaarvergunning is een pasje met ingebouwde chip. Met het vaarvignet kunnen verschillende dingen worden geregeld, zoals het betalen van liggeld voor een passantenplaats. Het vignet is bovendien te gebruiken in alle vaargebieden waar hetzelfde systeem wordt gebruikt. Zo wordt het digitale vaarvignet bijvoorbeeld ook gebruikt in Amsterdam en Haarlem en in jachthavens. Een bijkomend voordeel is dat, bij eventuele diefstal, de boot via het vignet kan worden herkend. Het vignet kan, na aanschaf, snel en makkelijk via internet worden geactiveerd, zodat het direct gebruikt kan worden. Het digitale vignet biedt dus veel voordelen en extra gemak voor de recreant!

Het vignet moet eenmalig worden aangeschaft. Dit kan bij sluizen en bij de bestaande verkooppunten (zie www.nieuwkoop.nl). Het college biedt het vignet aan iedereen die nu een vaarvergunning heeft, voor het seizoen 2016 helemaal gratis aan. Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met deze voorstellen. De gemeenteraad bespreekt dit naar verwachting tijdens de meningsvormende raad van 7 januari 2016.

Top