Botulisme Langeraarse Plassen (14-08-2015)

Dit item is verlopen op 28-08-2015.

Op de Langeraarse Plassen zijn dode waterdieren gevonden. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door botulisme. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die verlamming veroorzaakt en waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Deze dode dieren kunnen op hun beurt weer andere dieren besmetten met botulisme of andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Vermijd risico

Er bestaan verschillende soorten botulisme. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen, maar besmetting hiermee is in Nederland al lang niet meer voorgekomen. Om risico's te vermijden, is het echter toch verstandig om voorzichtig te zijn met zwemmen, spelen of surfen in water waarin besmette of dode dieren liggen. Laat hier uw huisdieren ook niet zwemmen of drinken.

Wat moet ik doen als ik dode waterdieren zie?

  • Waarschuw als u dode dieren ziet altijd de gemeente. De dode dieren worden op een vakkundige manier vernietigd. Als dat nodig is worden dode dieren onderzocht.
  • Pak zieke of dode dieren niet met blote handen op, maar doe bijvoorbeeld een plastic zak om uw handen.
  • Geef dode dieren nooit met het vuilnis mee en begraaf ze ook niet.

Hoe ontstaat botulisme?

Het ontstaan van botulisme staat los van de waterkwaliteit. Ondiep, stilstaand water wordt snel warm en dat bevordert de ontwikkeling van de botulismebacterie.

Top