Bloemrijke bermen (16-06-2017)

Dit item is verlopen op 30-06-2017.

Mensen voelen zich prettiger in een groene, kleurrijke, omgeving. Je kan er in spelen, wandelen, fietsen of gewoon van het groen genieten. Groen is ook belangrijk voor dieren en draagt bij aan de biodiversiteit. Door goed te kijken naar welke soorten bloemen en planten we neerzetten, kunnen we insecten en andere dieren aantrekken.

Een voorbeeld hiervan zijn de bloemrijke bermen. Die zorgen voor een kleurrijke uitstraling, maar dat is niet de enige reden om voor bloemrijke bermen te kiezen. Ze hebben een belangrijke functie voor dieren. Vooral voor bijen zijn ze belangrijk. Dat het minder goed gaat met de bijen is bij veel mensen bekend. Dit komt onder andere doordat het voor bijen, maar ook vlinders moeilijker geworden is om voedsel te vinden. Daarom kiezen we voor groenstroken met bloemen, die voor nectar en dus voedsel zorgen.

Maaien

De aangelegde bloemrijke bermen worden niet direct gemaaid nadat de bloemen zijn uitgebloeid. We wachten tot de bloemen zaden hebben gemaakt. Deze zaden zijn nodig om volgend jaar net zo’n prachtige berm als dit jaar te krijgen. Voor alle bloemrijke bermen is gekozen voor bloemen die geen zaden maken die met de wind mee waaien. Alle zaden zijn zwaar en vallen net onder de bloem op de grond.

Langs wegen scherpen we het maairegiem aan. De bermen moeten namelijk wel veilig zijn. Daarom zoeken we de balans tussen mooie bloemrijke bermen en veilig zicht voor het verkeer. In uitzichthoeken (bijvoorbeeld bij kruisingen en in bochten) worden de bermen vaker gemaaid.

Top