Bibliotheek opent pop-up eLAB in Nieuwkoop (30-09-2016)

Dit item is verlopen op 14-10-2016.

In 2015 introduceerde Bibliotheek Rijn en Venen het eLAB: een plek waar kinderen en volwassenen alles te weten komen over moderne media.

Zo leren ze er bijvoorbeeld hoe een 3D-printer werkt of hoe je een eigen website bouwt. Na een succesvol jaar gaat het eLAB on tour en is de hele maand oktober te bezoeken in de bibliotheek in Nieuwkoop.

Met het eLAB wil de Bibliotheek Rijn en Venen bezoekers mediawijs maken en hen voorbereiden op het leven met moderne media. Deze gaan  een steeds grotere rol spelen in de 21e eeuw. In het eLAB komen mediawijsheid, leesbevordering en 21st Century Skills - vaardigheden om met deze nieuwe media om te gaan - samen.

Zelf films maken en apps bouwen

In het eLAB kunnen bezoekers zelf films maken met een greenscreen en leren hoe zij games, websites, computers en apps kunnen bouwen. Ook kunnen zij zien en ontdekken hoe bijvoorbeeld een 3D-telefoonhoesje geprint wordt of hoe een robot opdrachten uitvoert.

De hele maand activiteiten

In het eLAB staan getrainde medewerkers, de e-Geniuses, klaar om bezoekers te verrassen en te inspireren. Ook zullen zij leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wegwijs maken in het eLAB bij de speciale groepsbezoeken.  Er is de hele maand iets te ontdekken.

Leren met LEGO

In het eLAB kunnen kinderen ook terecht voor LEGO Education: hierbij leren kinderen spelenderwijs problemen op te lossen. Door te bouwen met LEGO, wordt ingewikkelde materie visueel en daardoor duidelijker. Zo kunnen kinderen met de hele klas bijvoorbeeld het verhaal uit een boek nabouwen met LEGO en het verhaal in een chronologische volgorde zetten. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk.

Techniek in 2020

Met de komst van het eLAB naar Nieuwkoop ondersteunt en adviseert de bibliotheek scholen bij innovatie en ontwikkeling. De moderne media spelen in de 21ste eeuw een steeds grotere rol en techniek zal een vast onderdeel van de schoolvakken binnen het basisonderwijs worden. Alle 7.000 basisscholen in Nederland zullen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden.

Aanmelden via de website

Iedereen kan zich nu al aanmelden voor de verschillende activiteiten in het eLAB via www.elab-alphen.nl.

Top