Bezoekt u een evenement? Bereid u voor! (28-05-2017)

Dit item is verlopen op 11-06-2017.

Voorbereid naar een groot evenement gaan kan het verschil maken bij een calamiteit. Zorg dat u weet waar u naar toe moet als (ernstige) calamiteiten ontstaan tijdens het evenement.

Wat is het risico?

Tijdens een evenement kan het erg druk worden, kan een vechtpartij plaatsvinden, een brand ontstaan of kunnen weersomstandigheden plotseling veranderen. U wilt dan eigenlijk zo snel mogelijk naar een veilige plek. Maar dat wil dan iedereen tegelijk. Dan kan het gebeuren dat mensen in de verdrukking komen of onder de voet gelopen worden.

Ook zal het u niet zijn ontgaan dat bij diverse evenementen in het buitenland, aanslagen zijn gepleegd. Dit kan ook in Nederland voorkomen. Hierop bereidt de overheid zich zichtbaar en onzichtbaar voor. De overheid vraagt u alert te zijn op vreemde, afwijkende situaties en deze aan de organisatie te melden.

Hoe bereid ik me voor?

Voorafgaand aan het evenement kunt u informatie (praktische zaken, tips) over het evenement opzoeken. De meeste grote evenementen hebben een eigen website. Let ook op bijzondere situaties en omstandigheden zoals extreem warm weer. Kijk bij binnenkomst van de evenementenlocatie niet alleen waar het podium en de bar zijn, maar ook waar de nooduitgangen zich bevinden. Let op eventuele bewegwijzering en waar de EHBO-posten zijn. Als iets gebeurt, dan weet u waar u naar toe kunt. Loop bij een calamiteit niet tegen de mensenstroom in, blijf rustig en volg de aanwijzingen op van de organisator en/of hulpdiensten.

Wat doet de overheid?

De organisator van een evenement moet beschikken over een vergunning van de burgemeester. Organisator, gemeente en hulpdiensten bepalen samen welke maatregelen noodzakelijk zijn. De organisatie van het evenement dient maatregelen te treffen voor publieksveiligheid, brandveiligheid, beveiliging, nooduitgangen, EHBO-voorzieningen, bereikbaarheid voor hulpdiensten en om bezoekersstromen in goede banen leiden. Een incident is niet altijd te voorkomen. Ga dus altijd goed voorbereid naar een evenement en let op uw eigen veiligheid.

Meer informatie?

Het is belangrijk om u bewust te zijn van risico’s van een evenement, maar ook van andere risico’s in uw buurt. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op www.nederlandveilig.nl. Hier kunt u vinden wat u kunt doen tijdens noodsituaties.

Top