Begin in de gemeente Nieuwkoop jouw politieke carrière! (14-03-2016)

Dit item is verlopen op 28-03-2016.

Binnenkort start voor de tweede keer een training voor jonge talenten in de politiek. Je kunt je daarvoor nog steeds aanmelden.

Misschien twijfel je nog of het wel wat voor jou is. Om een idee te krijgen, delen Tessa van Diemen- Schrama en Olga Jacobs hun ervaringen. Zij hebben meegedaan aan de eerste training in 2012. Tessa is na de training fractieassistent bij de MPN-PN geworden. Olga is begonnen als fractieassistent bij D66 en nu inmiddels raadslid.

 

Waarom hebben jullie in 2012 meegedaan aan de training voor jonge talenten?

Tessa: “Na het afronden van mijn opleiding tot Intensive Care verpleegkundige zocht ik naast deze verdieping in de zorg ook wat meer verbreding. Politiek is voor velen een ‘ver van je bed-show’ en daarom juist leuk om daar eens wat meer van te weten. Verder werden er vroeger bij ons thuis aan de keukentafel al flink wat politieke discussies gevoerd.”

Olga kwam in 2009 in de gemeente Nieuwkoop wonen.“Een prachtige gemeente om trots op te zijn. Ik wilde graag meer betrokken zijn bij mijn leefomgeving en hier meer over te weten komen. De oproep in Nieuwkoop Nieuws kwam op het juiste moment en zag ik als een unieke kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik wilde niet langer aan de zijlijn staan en zeggen wat er niet goed gaat. Juist door mee te praten kun je invloed uitoefenen op wat jij belangrijk vindt. Op dit moment kan onze raad best nog wat verjonging gebruiken!”

Wat vonden jullie het meest verrassende in de training?

Tessa geeft aan dat ze de onderlinge discussies met de andere cursisten het meest verrassend vond. “Leuk om mee te maken dat gedurende de training je deels je mening vormt, je ontwikkelt en met anderen lekker mag discussiëren.” Olga was verrast dat het zo’n leuke training was. “Samen met leuke leeftijdsgenoten. En de trainers waren de burgemeester, gemeentesecretaris en de griffier zelf.”

Waren jullie al lid van een partij? Zo niet, heeft de training je op weg geholpen?

Tessa heeft tijdens de training vergaderingen van drie verschillende politieke partijen bijgewoond. “Naar aanleiding daarvan heb ik een keuze gemaakt en ben ik lid geworden van toentertijd nog MPN.” Olga was ook nog geen lid van een partij. “Bij iedere verkiezing keek ik opnieuw welke partij de meeste aansprekende standpunten had. Tijdens de training heb ik me meer verdiept in de grondbeginselen van de verschillende partijen en geleerd dat de D66 het meest bij mij past. Mijn eerste woorden als klein kind waren ‘ikke zelf doen’.”

Wil je iets veranderen?

Tessa: “Haha, de duur van sommige vergaderingen?” Olga hoopt dat de Nieuwkopers de komende jaren meer betrokken raken bij alles wat de gemeente doet. “Ieder besluit heeft invloed op onze leefomgeving en ons welbevinden. Ik wil graag wonen in een gemeente waar iedereen in vrijheid zoveel mogelijk invulling kan geven aan zijn of haar leven.”

Wil je de nieuwe minister-president worden?

Tessa: “De nieuwe minister-president van Nederland worden iets voor mij? Het lijkt me wat hoog gegrepen en of dat is waar uiteindelijk mijn hart ligt, voor nu in ieder geval nog niet. Eerst nog een andere, nieuwe uitdaging aangaan, dan zien we later verder! Olga ziet het wel zitten. “Ja tuurlijk, de eerste vrouwelijke graag ;-)”

Ben je tussen de 16 en 30 jaar, heb je interesse in politiek en ben je betrokken bij de gemeente? Meld je dan nu aan als ‘jong talent’ bij Edzard van Holthe (griffier) via 0172- 521308 of via griffier@nieuwkoop.nl. Je krijgt eerst een training van de burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier aangeboden. Daarna kun je beslissen of het echt iets voor je is.

Top