Actief inbraken voorkomen! (16-10-2015)

Dit item is verlopen op 16-12-2015.

Inbrekers mijden massaal buurten waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte personen. Zo blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg.

De afname komt onder meer door het 'afschrikeffect'. Burgemeester Frans Buijserd: ”Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Wie iets verdachts ziet, moet direct 112 bellen.”

Het is voor het eerst dat het effect van whatsapp-buurtwachten wetenschappelijk is onderzocht. In het hele land werken bewoners steeds vaker samen om inbrekers te stoppen, en wel met behulp van hun mobieltje. Meestal nemen bezorgde burgers het initiatief voor een whatsapp-groep na een inbraakgolf. Door het whatsapp-project gaan mensen waarschijnlijk ook meer doen aan preventie, zoals betere beveiliging van hun woning. Dat helpt natuurlijk ook om het aantal inbraken omlaag te krijgen. 

Nieuwkoop en whatsapp

In Nieuwkoop stimuleren we deze whatsapp groepen. Ziet u het zitten om met uw buurtgenoten een app groep te starten om de kans op inbraken preventief aan te pakken? Neem dan contact op met de gemeente, via info@nieuwkoop.nl. Wij kunnen u informatie geven over hoe u het beste een appgroep op kunt zetten, beheren en promoten.

Top