10 november Dag van de Mantelzorg (18-10-2016)

Dit item is verlopen op 04-11-2016.

Zorgt u belangeloos voor iemand in uw nabije omgeving? De gemeente waardeert dit zeer en wil u graag bedanken met een  high tea met een muzikale omlijsting op 10 november. De high tea is van 12.00 tot 15.30 uur bij Studio Oosterman in Aarlanderveen.

Alle mantelzorgers zijn van harte welkom. Meld u aan vóór 3 november 2016 bij Participe via telefoonnummer 0172-427500.

Thécla Ammerlaan, mantelzorgconsulent bij Participe organiseerde de dag. Hieronder vertelt zij wat mantelzorg is en wat zij doet als consulent.

“Je bent mantelzorger als je langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind.

Hoe uw zorgsituatie ook is, als mantelzorger komt er veel op u af. Door de relatie nam u waarschijnlijk als vanzelfsprekend de zorgtaak op u. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen en praktische zaken te regelen. Intussen probeert u zelf in balans te blijven. De mantelzorgconsulent ondersteunt u hierbij. Geeft een luisterend oor en advies. Soms kunt u door de inzet van een vrijwilliger even op adem komen. Ook voor allerlei vragen kan men bij mij terecht. Het kan zijn dat iemand de weg niet weet naar dagbesteding, eens wil praten over zijn/haar situatie omdat de zorg te zwaar wordt of op vakantie zou willen en niet weet wat de mogelijkheden zijn.

De consulent  organiseert ook het mantelzorgcafé; hier komen mantelzorgers bij elkaar om in ongedwongen sfeer met elkaar te praten. Soms met een thema, zoals de laatste keer over hulpmiddelen.”

Kunt u als mantelzorger ook een steuntje in de rug gebruiken of heeft u vragen? Thécla Ammerlaan is bereikbaar via telefoonnummer 0172 - 427 500 of via mantelzorgpunt@participe.nu.

Top