Twee wijzigingen in de raad

Dit item is verlopen op 04-08-2017.

De fractie MPN-PN heeft een nieuwe naam 'Natuurlijk Nieuwkoop' en raadslid Leen Mur gaat verder als 'Fractie Mur'. 

Natuurlijk Nieuwkoop

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen trekken Midden Partij Nieuwkoop (MPN) en Progressief Nieuwkoop (PN) samen op. De partijen zaten als één fractie onder de naam MPN-PN in de raad. Sinds 6 juli 2017 heeft deze fractie een nieuwe naam ‘Natuurlijk Nieuwkoop’.  

Fractie Mur

Raadslid Leen Mur heeft zich per 16 juni 2017 afgesplitst van de fractie SBN en een heeft een nieuwe fractie gevormd; ‘Fractie Mur’. Raadsleden worden op persoonlijke titel gekozen en benoemd. Een raadslid handelt en stemt naar eigen overtuiging. Het individuele raadslid heeft een mandaat van de kiezer gekregen; niet de partij of de fractie. Een raadslid heeft daardoor ook de mogelijkheid om tussentijds van fractie te veranderen of zelfstandig verder te gaan.

Raadsleden

Nieuwkoop heeft 21 raadsleden. Dit aantal raadsleden is landelijk vastgesteld naar het aantal inwoners van een gemeente. De raadsleden worden elke vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen door de inwoners van de gemeente. Onder 'samenstelling raad' kunt u alle raadsleden zien.

Fracties

Raadsleden van één politieke partij vormen samen een raadsfractie (fractie). In Nieuwkoop zitten, sinds juni 2017, 7 fracties in de raad namelijk:

  • Samen Beter Nieuwkoop (SBN) met 5 raadsleden
  • Christen Democratisch Appèl (CDA) met 4 raadsleden
  • Natuurlijk Nieuwkoop (NN) met 4 raadsleden
  • Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) met 3 raadsleden
  • Democraten 66 (D66) met 3 raadsleden
  • Staatkundig Gereformeerde Partij – Christen Unie (SGP-CU) met 1 raadslid
  • Fractie Mur met 1 raadslid

Top