Jonge talenten training levert veel op

Dit item is verlopen op 06-05-2016.

Binnenkort start voor de tweede keer een training voor jonge talenten in de politiek. Een aantal jongeren heeft zich al aangemeld. Doe jij ook mee of twijfel je nog of politiek iets voor je is?

Binnenkort start voor de tweede keer een training voor jonge talenten in de politiek. Een aantal jongeren hebben zich al aangemeld. Doe jij ook mee of twijfel je nog of politiek iets voor je is?

Jamiel Arens en Quinten van Dobben delen graag hun ervaringen met jou. Zij hebben meegedaan aan de eerste training in 2012. Jamiel is na de training fractieassistent bij het CDA geworden. Quinten is begonnen als fractieassistent bij de VVD en is nu raadslid.

   

Was je direct enthousiast na het lezen van de oproep in 2012 of twijfelde je eerst nog?

Jamiel en Quinten waren allebei direct enthousiast. Jamiel: “Tijdens mijn studie hadden we het heel veel over de Nederlandse politiek, maar de lokale politiek bleef wat achter. Daar wilde ik toch wel meer over horen en daarom heb ik mij uiteindelijk opgegeven voor het Jonge talenten traject van Nieuwkoop. Quinten vertelt dat hij altijd al wel politiek betrokken was, maar nooit actief. “Daarom heb ik mij aangemeld. Ik ben in de training een stuk meer te weten gekomen over wat de gemeenteraad doet.” 

Over welke competenties moet je beschikken als je de politiek in wil?

Jamiel geeft aan dat je vooral geïnteresseerd en enthousiast moet zijn. ”Er gebeurt veel in de gemeenteraad en vooral in het begin weet je nog niet alles over ieder onderwerp. Het kost tijd om je in te lezen of meer informatie te verzamelen. Interesse helpt daarbij heel goed om snel veel informatie te vinden en op te nemen. Verder is enthousiasme heel belangrijk. Vooral aan het begin van een politieke carrière is het goed (en ook leuk) om dingen uit te proberen. Soms even wat feller in het debat te gaan. Zeker als je jong bent, kun je dat nog wat makkelijker doen. Voor Quinten is het belangrijk om open te staan voor andere meningen, maar je eigen mening niet vergeten. "Het is belangrijk om standvastig te zijn en om goed te communiceren. Ook is het belangrijk dat je midden in de maatschappij staat, zodat je de verhalen hoort die er gebeuren in de gemeente."

Hoeveel tijd kost het werk als raadslid of fractieassistent jou?

Jamiel en Quinten geven beiden aan dat je goed moet kijken hoeveel tijd je er zelf in wil investeren. Voor Jamiel verschilt het heel erg per week. "Sommige weken kan het heel druk zijn, terwijl andere weken heel rustig kunnen verlopen. "Het is ook de hoeveelheid tijd die je er in wil stoppen. Wil je van alles alleen de hoofdlijnen weten, of wil je liever alle details? Dat zorgt ervoor dat je soms wat meer tijd nodig hebt, en andere keren iets minder." Het kost Quinten circa 2 à 3 avonden in de week en een dagdeel in het weekend. "Ik kijk goed naar welke avonden ik ga, want als raadslid kun je elke avond wel ergens bij een bijeenkomst zijn. Als iets echt niet in mijn portefeuille zit, dan ga ik er ook niet heen. Mijn gezin wil mij ook nog wel eens zien."  

Heeft het je tot nu toe gebracht wat je er van verwacht had?

Quinten zit als VVD-raadslid in de oppositie. Daardoor is het soms schipperen. "Hierdoor zijn wij niet gebonden aan het collegeprogramma. Dit is soms wel fijn, omdat je dan echt de beste oplossing aan kan dragen, ook al is dit vanuit de oppositie lastiger. De oplossing waar het college mee komt is vaak al afgestemd tussen de coalitiepartijen" Het heeft Jamiel veel leermomenten bezorgd. "Je leert binnen de raad heel veel over de gemeente, maar ook over hoe mensen reageren op bepaalde voorstellen. De relatie tussen de gemeente en de inwoners van Nieuwkoop is heel belangrijk. Door zo veel mogelijk met mensen te praten over de gemeente leer je heel veel over hun voorkeuren en gedachten over de gemeente. Hoe komen voorstellen over en zijn de mensen tevreden over het werk wat je doet? Daarnaast heb ik meer geleerd over de gemeente zelf en wat zij allemaal doet, zowel in de gemeente zelf, als in de provincie en landelijk. Dus ja, het heeft mij zeker gebracht wat ik had verwacht."

Geef je op!

Ben je tussen de 16 en 30 jaar, heb je interesse in politiek en ben je betrokken bij de gemeente? Meld je dan nu aan als ‘jong talent’ bij Edzard van Holthe (griffier) via 0172-521308 of via griffier@nieuwkoop.nl . Je krijgt eerst een training van de burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier aangeboden. Daarna kun je beslissen of het echt iets voor je is.

Top